Catchplus > Projecten > Gemeenschappelijke diensten > Annotation Repository > Gebruikers

De Open Annotation Server (OAS) is een annotatie server die de modellen  OAC phase II en W3C Open Annotation Core volledig ondersteunt. Tot de mogelijkheden van OAS behoren het uploaden van (reeksen van) Open Annotaties (in RDF), het doorzoeken op basis van Dublin Core properties en alle OA(C) core classes en eigenschappen, het uitwisselen van annotatie-sets d.m.v. het OAI-PMH protocol, een SPARQL endpoint, het online publiceren van annotaties volgens de principes van data, inclusief een ingebouwde resolver (bijv. http://oas.dev.seecr.nl:8000/resolve/urn:id:ia:1 geeft een RDF/XML representatie van een annotatie terug). Annotaties worden aangeleverd volgens het OA(C) model en bevatten alle bijbehorende informatie. De OAS heeft een eenvoudig interactief dashboard waarin gebruikers, annotatiesets en OAI-PMH harvesting jobs gemanaged kunnen worden.

De OAS is geïmplementeerd op basis van een software component suite (Meresco) van industriële kwaliteit die functionaliteiten biedt voor SRU/Update, SRU/CQL, OAI-PMH data providing en harvesting en efficiënte modules voor indexering voor  efficiënt zoeken. OAS bevat een RDF Store (OWLIM) en Apache SOLR voor snel en schaalbaar zoeken in tekst.

OAS is makkelijk te installeren en in te richten. Een ’one click installable package’ vindt u hier. Sources zijn verkrijgbaar op Github. Version 1.1.2 is de meest recente stabiele release die het OAC Phase II core model ondersteunt. Versie 1.2-beta ondersteunt het recentere W3C Open Annotation Core Model.

Een werkende OAS vindt u hier: http://oas.dev.seecr.nl:8000/

OAS is uitgebreid getest en toegepast op betrekkelijk ingewikkelde annotatie-cases in het kader van CODA, één van de OAC Phase II experimenten die zijn uitgevoerd met funding door de Andrew W. Mellon Foundation.

Contactinformatie
Meertens Instituut (Hennie Brugman)
Voor doorontwikkeling: wil je zelf doorontwikkelen, zie GitHub , neem anders contact op met Seecr