Catchplus > Projecten > Gemeenschappelijke diensten > OpenSKOS > Gebruikers

Voor online informatie en de ‘thuis-site’ voor OpenSKOS, zie http://openskos.org
Het Instituut voor Beeld en Geluid maakt gebruik van OpenSKOS en schreef hier een blogpost over.

Gebruik maken van thesauri uit OpenSKOS
Je kunt op een aantal verschillende manieren informatie in en uit OpenSKOS krijgen:

- via een z.g. RESTful API kun je zowel informatie opvragen en zoeken, als informatie wijzigen of toevoegen. Voor dat laatste heb je natuurlijk wel een gebruikers-account met de juiste toegangsrechten nodig. Deze is aan te vragen bij de organisatie, die de betreffende OpenSKOS-instantie huisvest.
- via het OAI-PMH protocol: OpenSKOS bevat zowel een ‘data provider’ (die SKOS-concepten aanbiedt om geharvest te worden) als een ‘data harvester’ (die SKOS vocabulaires vanaf andere locaties binnen kan halen).
- de API omvat Linked Open Data-achtige toegang: van data objecten in een OpenSKOS repository zijn representaties in verschillende formaten beschikbaar, b.v. in RDF, json en html
- via een interactieve Dashboard applicatie, waarin je uploads en/of harvesting kunt instellen.
- via een interactieve Editor applicatie (gebouwd door Picturae in opdracht van Beeld en Geluid) kun je je vocabulaire rechtstreeks in OpenSKOS beheren.

Eigen thesauri publiceren in OpenSKOS
Als je je eigen vocabulaire wilt publiceren voor gebruik door anderen heb je meerdere mogelijkheden.

1. Neem contact op met iemand, die een instantie van de OpenSKOS software draait, regel daar een gebruikers-account en upload versies van je SKOS vocabulaire. Zie hieronder voor een lijstje van OpenSKOS instanties.

2. Bied je SKOS vocabulaire aan door middel van het OAI-PMH protocol, en regel dat je vocabulaire-updates periodiek door één van de OpenSKOS instanties worden ‘geharvest’ (bijvoorbeeld de Koninklijke Bibliotheek volgt deze methode)

3. Regel met een OpenSKOS aanbieder, dat deze voor jou een eigen instantie van OpenSKOS host (bijvoorbeeld Beeld en Geluid biedt haar GTAA thesaurus op deze wijze aan, waarbij Picturae de hostende partij is).

4. Download de OpenSKOS broncode en installatie/configuratie-instructies van GitHub, en publiceer je vocabulaire via een eigen OpenSKOS instantie (bijvoorbeeld CLARIN-NL en CLARIN-EU volgen deze benadering)

Omzetten van thesauri naar SKOS
Omzetten van je vocabulaire naar SKOS moet je zelf regelen. Voor informatie over SKOS, kijk op de website bij W3C

OpenSKOS instanties:
- Picturae (Mark Lindeman)
- Beeld en Geluid heeft een eigen instantie ondergebracht bij Picturae
- Meertens Instituut huisvest binnenkort een instantie ten behoeve van CLARIN(-NL) in het kader van het CLAVAS project (Hennie Brugman)

Via OpenSKOS worden inmiddels ongeveer 6 vocabulaires gepubliceerd.