Catchplus > Projecten > Gemeenschappelijke diensten > Persistent Identifiers > Gebruikers

CATCHPlus heeft een aantal activiteiten ontplooid om een persistent identifier service voor wetenschap en erfgoed beschikbaar te maken:

- Er is in samenwerking met SARA en anderen een web service ontwikkeld, die het mogelijk maakt op eenvoudige wijze webgebaseerd persistente identifiers te genereren en beheren.
- Er is bijgedragen aan de robuuste verankering van deze PID service in Europees verband (EPIC)
- Er is, samen met DEN, een achttal Nederlandse projecten en organisaties samengebracht, die in een 2-jarig project samen persistente identifiers gaan toepassen en een dienstenpakket plus bijbehorend kostenmodel gaan ontwikkelen

EPIC (European Persistent Identifier Consortium)
SARA heeft samen met drie andere Europese rekencentra een consortium gevormd, dat samen persistente identifier services aanbiedt op basis van Handle technologie. Deze rekencentra hosten over en weer de handles die ze voor hun gebruikers in beheer hebben, en staan borg voor langdurige, betrouwbare dienstverlening. De door CATCHPlus en SARA ontwikkelde RESTful API wordt in EPIC verband ingezet en doorontwikkeld.

PID platform
Een achttal nederlandse organisaties heeft zich ten doel gesteld in een gezamenlijk tweejarig project een dienstenpakket voor PIDs te ontwikkelen, inclusief een bijbehorend kostenmodel. Het streven is uiteindelijk door schaalvergroting te komen tot een goede, betrouwbare en betaalbare PID oplossing voor erfgoed- en wetenschappelijke instellingen.

Contact-informatie:
Voor gebruik van de PID service: SARA (Pieter van Beek)
Voor deelname aan het PID platform: Meertens Instituut (Hennie Brugman, Marc Kemps-Snijders)
Voor technische informatie over de PID service: SARA (Pieter van Beek)